G

ünümüzde web geliştirme alanında Javascript giderek artan bir önemle, daha önce bir script dili olduğu ve programlama dili olmadığı teziyle yola çıkan ve küçümseyici yorumlar yapan muhalifleri şaşırtmış ve yanıltmış durumda.

Geçmişte bu yaklaşım bir miktar destek görse de, günümüzde Javascript nesne tabanlı programlama, backend programlama, frameworkler ve mobil uygulama geliştirme alanlarındaki atılımıyla web ve hatta mobil geliştirme alanının en önemli oyuncularından biri haline gelmiştir.

Bugün web geliştirme alanında iyi bir kariyer inşa etmek isteyen herkesin olmazsa olmazı durumundadır. Daha önceleri hafif bulunarak yanına mutlaka PHP gibi bir programlama dili öğrendikten sonra iş fırsatları için kapıların çalınabileceği düşünülürken, şimdi başlı başına ağırlığını koyduğu bir seviyededir. Ve hatta o kadar geliştirilmiş durumdadır ki kendi içinde pek çok uzmanlık dalına da ayrılmış durumda iş fırsatları doğurmaktadır.

1- Nasıl Javascript Öğrenebilirim 1

Örneğin, node.js ile backend Javascript teknolojileri alanında uzmanlaşabileceğiniz ve sadece bu uzmanlık ile iş fırsatları yakalayabileceğiniz gibi; Angular, React, Vue gibi frontend Javascript frameworklerinden birinde ilerleyerek ya da React Native ile mobil uygulama geliştirmeye yönelerek de iş fırsatlarının kapısını açabilirsiniz.

Tabii zaman içinde Javascript saygınlığını artırırken; teknoloji geliştikçe, frameworkler ve diğer araçlar geliştirme dünyasını terminolojiye boğarken javascript öğrenmeye karar vermiş olanlarında bir miktar yolunu kaybetmeye başladıkları ya da gözlerinin korkmaya başladığı aşikar. 

Artık javascript hakkında en sık duyulan sorular; 

  • Nereden başlasam ?
  • Hangi yolu izlesem ?
  • Hangi sırada öğrensem ?
  • Hangi framework’ü tercih etsem?
  • Hangi alana yönelsem ?

gibi sorular oluyor.

Evet, javascript dünyasında işler artık biraz daha karışık. Öğrenecek birden çok şey ve izlenecek birden fazla yol var. Üstelik o kadar hızlı akıyor ki siz bir yolda ilerlerken diğer tarafta teknoloji devleri yeni bir framework ya da dil bile geliştirmiş olabiliyorlar. 

En büyük canavar da işte bu hiç bir zaman yakalayamayacakmışsınız hissi. Çoğu kişiyi yürüdüğü yolda pes ettiren ve yarıda bırakmalarını ya da başlamak için hiç karar verememelerini sağlayan da işte bu canavar. Bir tarafta Google geliştiricileri Angular’ı ortaya çıkarırken diğer tarafta Facebook React’i piyasaya sürüyor. Vue.js , ember, backbone, meteor v.s v.s

Esasında işlerinizi kolaylaştırmak için geliştirilen bu teknolojiler ve terminoloji hangi yoldan gideceğinize ve kimi takip etmeniz gerektiğine karar vermenizi giderek zorlaştırıyor.

Ancak göründüğü kadar korkutucu olmayabilir. Doğru bir yol haritası çizdiğinizde, aklınızdaki her şeyi hayata geçirebileceğiniz bir yol bulabilirsiniz. Sadece biraz rehberliğe ve her zaman her işte olduğu gibi yola çıkmaya ihtiyacınız var.

İşte bu başlangıç, bu kafa karışıklığını temiz bir sayfaya çevirmeye ve yol göstererek rehberlik etmeye çalışacak.

Ders 1 : Kafanızı karıştıran, sizi korkutan ve vazgeçiren karmaşayla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Ders 2 : Hızlı yoldan Javascript nasıl öğrenilir?

Ders 3 : Daha önce kodlama deneyimi olmayanlar Javascript’e nasıl başlanılır ve öğrenilebilir?

Ders 4 : Web sayfalarını düzenleyip, değiştirme ve DOM uzmanı olma yolunda ilk adımlardan uzmanlığa nasıl yürünür?

Ders 5 : Javascript temellerini geliştirme ve ileri seviyeye taşıma

Ders 6 : Hangi Javascript kütüphanesini ve Framework’ünü öğreneceğimi nasıl seçerim?

Ders 7 : Javascript Yol Haritasında nasıl ilerlemeliyim ? Bir sonraki adım ne olacak ?

İlerleme hızınızın ne olacağı size bağlı. Yani, ne çok geride kalıyorum hızlanmalıyım diye kendinizi strese sokun, ne de fazla gevşek davranıp işten soğumanıza yol açacak bir rahatlıkta ilerleyin. Düzenli bir program ile ilerlemek ve kaçırdığında ipin ucunu bırakmak yerine günü ertelemek başarılı bir sonuç almak için yeterli olacaktır.

Kodlama öğrenmenin en iyi yolu, kodlamaktır. Yani programlama öğrenirken tarih dersi çalışır gibi kitabı hatim etmek yerine, uygulama yapmayı tercih etmelisiniz. Öğrendiğiniz her konuyu bilginizi test etmek üzere bir kaç örnekle zenginleştirmelisiniz. Bunları yaparken sadece bizim örneklerimizi seyredip, papağan gibi tekrar etmek yerine kendinize özgü örnekler geliştirerek uygulamaya geçirmelisiniz. 

Çünkü programlama dillerinin kendilerine özgü bir yazım şekli(syntax) vardır ve bazen tüm uygulama akışını doğru planlamış, tüm işlevselliği doğru hesaplamış olsanız dahi yazarken kaçırdığınız bir virgül kodunuzun çalışmamasına sebep olacaktır. Bu da programlama dillerinin azizliği. Ama korkacak birşey yok. Çünkü kod yazarken kullandığınız araçlar hatalarınızı keşfetme konusunda işinizi kolaylaştıracaktır. Tabii hata yapmak için ve hatalarınızdan ders çıkartarak öğrenmek için önce kendi kodlarınızı yazmaya başlamalısınız.